Testosteron – orqanizmin əsas “kişilik” əlamətlərinin inkişaf etməsi və dəstəklənməsinə görə cavabdeh olan cinsi hormondur. Testosteron kişi orqanizmində, əsasən xayalarda(Leydiq hücüyrələrində) sintez olunur. Bədən quruluşunun kişi tipli formalaşması(enli çiyinlər, ensiz çanaq), üzdə və bədəndə tüklənmə, səsin qalınlaşması, spermanın yaranması, cinsi istək və cinsi güc - birbaşa testosteronun səviyyəsindən asılıdır
Testosteronun səviyyəsin azaldan məhsullar:
1. Duz
2. Şəkər
3. Kofein
4. Xolesterin
5. Qazlı içkilər
6. Ağ maya çörəyi
7. Fast-food
8. Yağlı süd
9. Mayonez
10. Hisə verilmiş məhsullar
11. Alkoqol, xüsusilə pivə
Testosteronun səviyyəsin artıran məhsullar:
1. Balıq (ançouslar, xanı balığı, alabalıq (forel), paltus, siyənək, sayra, qızılbalıq və s.)
2. Yağsız ət (məsələn, toyuğun döş əti)
3. Təzə çiy meyvələr (ərik, yemiş, yerkökü, üzüm, limon, manqo, portağal, papaya, şaftalı, armud, ananas, balqabaq, banan, xurma)
4. Tərəvəzlər (kələm, brokkoli, kərəviz, pomidor, sarı bibər, yunan qabağı, badımcan)
5. Təzə göyərti (xardal, cəfəri, ispanaq, soğan, keşniş)
6. Giləmeyvələr (albalı, mərcanı, moruq, qarpız, meşə çiyələyi, cır mərsin, qara qarağat, nar, gavalı, qara gavalı)
7. Quru meyvələr (kişmiş, xurma, qaysı, əncir, qara gavalı)
8. Qoz-fındıq (sidr qozu, yunan qozu, fındıq, keşyu, fıstıq)
9. Dənli bitkilər (arpa, qarabaşaq, darı, düyü sıyıqları)
10. Ədviyyatlar (hil, qırmızı bibər, karri, sarımsaq, soğan, kurkuma(sarı kök))
11. Bitki yağları (zeytun, küncüt, qoz)
12. Bal
13. Jenşen, eleuterokokk, qızıl kök, cır limon
14. Sink tərkibli məhsullar
Müəllif: Dr. Orxan Ağabəyov
Azərbaycanda